ALICE

Bevezetés, motiváció

A színdarab betanításának, disszeminálásának célja: az, hogy intézményünkben valamint más iskolában is felkeltsük a tanulók figyelmét a természettudományos tárgyak iránt, jobban megszerettessük a fizikát, kémiát.

Szeretnénk elérni, hogy a diákok a fizikában, kémiában ne csak a kötelezően előírt, megtanulandó, unalmas képlethalmazt lássák, hanem ismerjék fel a kémia, fizika érdekességeit, hasznát és szükségességét a mindennapi életben, és értsék meg, hogy környezetünk mindennapi jelenségeinek megismerése, és még inkább a XXI. század előttünk álló nagy kérdéseinek megoldása elképzelhetetlen a tudomány legújabb vívmányainak segítségül hívása nélkül. A diákok attitűdjének változásával azt reméljük, hogy még többen lesznek akik a jövőben természettudományos pályára készülnek.

Pályázatunk újszerűsége: a darabot a 2009/2010 –es év 9. osztályos tanulója önállóan írta, a színpadot, jelmezeket is a tanulók saját maguk tervezték. A tanulók a már sikeresen bemutatott darabot angol nyelven mutatták be, de örömmel készülnek a darab magyar nyelvű lefordítására, bemutatására.

A darab címe: Alice Kémiaországban

A darabban bemutatásra kerülő kísérleteket Góczi Ildikó szaktanárral gyakorolták be a diákok. A darabhoz szükséges informatikai hátteret, előkészületeket Dr. Jarosievitz Beáta szaktanár biztosította.

Alice Kémiaországban

írta: Maksimov Vladislav
9. osztályos tanuló

A darab elsődleges célja az összefüggés felkutatása a tudomány, az előadás és a közönség között. Kutatásunk eredménye az “Alice Kémiaországban” című színdarab, amelynek története egy világhírű rendező, Tim Burton “Alice Csodaországban” filmjének cselekményén alapul. A színpadképet teljes mértékben a diákok tervezték.

Előadásunkban jelen vannak a pozitív karakterek, mint például a Kalapos, Fehér Királynő, a Nyúl vagy maga Alice. Ugyanakkor megjelennek a negatív szereplők is (Vörös Királynő, Egyszemű), ily módon az előadás egyre közelebb visz a valóság és a reális élet határához, hisz világunkban a jó és a rossz útjai mindig egymás mellett haladnak, egymás árnyékában léteznek. Ez az elbűvölő produkció érdekes kísérletekkel szórakoztatja a közönséget, egyúttal megtartja diákjaink által teremtett “kémikus” hangulatot. Egy kis aranykulcs megnyitja az ajtót abba a misztikus világba ahol minden lehetséges, ahol tűzhányók szunnyadnak, két perc alatt készül el a fagylalt, és a folyadék egy szempillantás alatt kristállyá válik. A darab egy varázslatos Kémiaországba röpíti a nézőket, bemutatja az „új ország” vicces, néha bizarr és teljes mértékben valósághű lakóit. Előadásunk élő bizonyítéka annak, hogy a tudomány lehet szórakoztató.