Bevezetés

A számítógép megjelenése az oktatásban nagy kérdéseket vetett fel. Mindig lesznek ellenzői és támogatói. Az elkészített leírásokkal, feladatokkal próbálok segítséget nyújtani a Logo-val még csak most ismerkedőknek és a Logót már jól használóknak is.
Elnevezése: Logo – a görög logos szóból származik, melynek jelentése sokrétű.
Jelentheti az észt, a szót, nyelvet, beszédet, a gondolkodást, bizonyítást, kutatást, rendszert, bölcsességet és logikát.
A Logo alapeleme a “teknőc“. A teknőc számítógéppel vezérelt kibernetikus lény.

A Logo-filozófia

Hogy valamit megtanulhass, először találd meg az értelmét.
A Logo és filozófiájának kialakítása az Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutató-laboratóriumában, Seymour Papert és Wallace Feurzieg irányításával kezdődött. Egy olyan eszköz, számítógépes “gondolati fogódzó” kifejlesztésére törekedtek, aminek segítségével a gyerekek megtalálják az értelmet abban, amit meg akarnak tanulni, és ez az értelem egybe essen azzal, amit ők fontosnak tartanak.
A teknőc segítségével lehetőségünk van egy “titkos teknős-nyelven” kommunikálni. A következő alapparancsokat szinte minden nyelvjárásában megtalálhatjuk:
• előre (forward) és hátra (back), melyekkel egyenes vonalban, változatlan irányban mozdíthatjuk el a teknőcöt, azaz a helye megváltozik, de az iránya nem;
• jobbra (right) és balra (left), melyekkel a teknőc iránya változtatható.
A fenti parancsokhoz meg kell adnunk egy paramétert, ami megmondja, hogy mennyit kell a teknőcnek előre vagy hátra mennie, illetve elfordulnia. Ennek a paraméternek tetszőleges értéket adhatunk, ettől válik a programunk általánossá.

Hibakeresés, hibajavítás

A programozásban nagyon fontos megtalálni és kijavítani a felmerülő hibákat. A program működését akkor értjük meg igazán ha hibákat megtaláltuk és kitudtuk őket javítani. A hibát nem kell kudarcként kell megélni!
A programozás során jól látható, hogy valami ritkán teljesen rossz vagy teljesen jó. Éppen ezért azt mondhatjuk: a programozás nem más, mint új dolgok (például alapszavak) megtanítása a Teknőcnek.

Tovább a Logo Alapelemekhez